Foto van het NS-treinstation in Best

Opinie – woningbouw bij station… het dilemma

Deel dit artikel:

HomeNieuws • Opinie – woningbouw bij station… het dilemma

8 februari 2022

Soms (vaak eigenlijk…) kom je als gemeenteraadslid in situaties die geen simpele oplossing bieden. Aan de ene kant willen we het dorpse karakter van Best zoveel mogelijk behouden. Is al lastig genoeg met Eindhoven ‘om de hoek’. Aan de andere kant willen we ook veel woningen bouwen en zeker betaalbare woningen voor alle jongeren en startende woningzoekenden die in Best willen blijven, maar niet genoeg verdienen voor de absurde prijzen van huizen.

En dan is daar ineens het beeld van de bebouwing die mogelijk zou kunnen zijn in de stationsomgeving; hoogbouw. Rond de zomer kwam er een impressie naar de raad wat er mogelijk en niet mogelijk is als we gaan bouwen in de stationsomgeving. Nog geen ‘echt’ voorstel, maar het begin is er. Wat het meest opviel bij velen is wel het idee van een wonen in hoogbouw.

Nu is het maar een eerste verbeelding, maar toch. Ik kan zo snel niets bedenken dat in Best 10 woonlagen bevat. Dus dit is echt hoogbouw in die verbeelding. Mijn eerste reactie was dan ook: “Dat gaan we niet meemaken. Zijn ze nu helemaal gek geworden?” En zo hoorde ik vaker mensen reageren, zeker die er vlak in de buurt wonen. “Hoe kunnen zo zoiets bedenken?”, “Zijn ze gek geworden?”

Maar wat nu met de wens om veel te gaan bouwen omdat er een groot tekort aan betaalbare woonruimte is? Ook een heel belangrijk punt in het kiesprogramma van PvdA-GL in Best. En daar hebben we dan het dilemma in volle omvang: de wens tot veel betaalbare woningen versus de wens in een dorp te wonen met een dorpse uitstraling.

Dat soort dilemma’s zijn er vaker. Aan de ene kant wil je duurzaam energie opwekken (zonnepanelen, windmolens). Maar aan de andere kant wil je daar ons mooie buitengebied niet voor opofferen. En zo zijn er veel afwegingen.

Terug naar de woningen in de stationsomgeving. De PvdA-GL heeft in het programma als speerpunt woningbouw met 40% sociaal. Best heeft niet zoveel grond in eigendom en ook willen we niet in het buitengebied hoogbouw plegen. Dus wij omarmen de plannen om veel (en dus ook hoog) te gaan bouwen rondom het station. Zo hebben we hier een kans om een forse bijdrage te leveren aan de woningbouw als we hogere bebouwing toestaan. PvdA-GroenLinks gaat sterk inzetten op meer betaalbare woningen, het stationsgebied biedt hier een geweldige kans voor.

Als u mij wilt laten weten hoe u erover denkt, dan heel graag: r.vader@gmail.com.

Portretfoto Rob Vader

Rob Vader
Lijsttrekker PvdA – GL Best

Lees het artikel ook via het GroeiendBest