Portretfoto Alex Le Mat

Alex Le Mat

Burgerraadslid

Wie ben ik

Ik groeide op in Zeist en verhuisde op 10-jarige leeftijd naar Brabant. In Oosterhout volgde ik het Gymnasium. Na mijn eindexamen kreeg ik een baan op een accountantskantoor, inclusief opleiding. Na een aantal jaren kreeg ik een late muzikale roeping en maakte een ‘carrièreswitch’. Mijn opleiding aan het toen hoog aangeschreven Brabants Conservatorium sloot ik af met een diploma voor muziektheorie en voor piano. De combinatie van opleiding en ervaring maakte dat ik al snel kon instromen in management- en bestuursfuncties in de cultuursector die toen vooral inhoudelijk en ideologisch gedreven was. Het meeste werk was te vinden in de randstad en mijn vrouw en ik vertrokken naar Woerden.

Na jaren vol van boeiende ervaringen sloot ik mijn professionele loopbaan af als zelfstandig adviseur voor ontwikkeling en implementatie van business concepten voor zgn. hybride cultuurinstellingen (combinaties van kunsteducatie, theater, museum en/of bibliotheek). In diezelfde periode deed ik kwantitatief onderzoek naar bedrijfsvoering van cultuurinstellingen en was ik Internationaal betrokken bij (culturele) ontwikkelingsprojecten in diverse Europese landen en specifiek in Albanië, Rusland en Zuid-Afrika.

Omstreeks mijn pensionering keerden we terug naar Brabant. Ik was al jaren geïnteresseerd in politiek en lid van de PvdA ‘sinds Joop den Uyl’, maar niet actief. De komst naar Best veranderde dat. Ik voelde me geroepen nu een actieve bijdrage te leveren aan een progressief beleid gericht op een duurzame en sociale toekomst. Ik las “Kapitaal in de 21e eeuw” van Piketty en dat bevestigde mijn visie op de enorme scheefgroei in de samenleving waarbij de vermogenden steeds rijker worden en de kansen op goed onderwijs, goede zorg en goed wonen voor hele bevolkingsgroepen afnemen. 

Politiek zie ik daarom een sterke rol voor PvdA en GroenLinks om met name nu een bijdrage te leveren aan het corrigeren van het ontspoorde liberale marktdenken van de laatste decennia. Een ‘roodgroene toekomst’ van PvdA en GroenLinks samen zie ik aan de horizon. In een kwart van de Nederlandse gemeenten is het al zo ver. Er is nog wel een weg te gaan maar ook in Best gaan we het goede voorbeeld geven.